Fri frakt  Prisgaranti   Auktoriserad återförsäljare 

Logga in
Registrera
Skapa ett konto på Sköna Rum.

Bruno Mathsson International

Möbeltillverkaren Bruno Mathsson International producerar formgivaren Bruno Mathssons möbler - en möbeldesigner som anses som en av Sveriges främsta och som verkade verkade fram till slutet av 1980-talet. Enligt många anses han vara den klarast lysande begåvningen när det kommer till svensk möbelformgivning på 1900-talet. År 1907 på Tånnögatan 17 i Värnamo föddes Bruno Mathsson och det var här han kom att verka nästintill hela sitt liv. Möbelsnickerikonsten låg i blodet och hans far, Karl Mathsson, lärde upp sin son i sin fabrik där företrädesvis klassiska möbler konstruerades. Under sina unga år gick han lärljunge för sin far och under tiden han jobbade i fabriken lånade han hem diverse möbeltidningar från Röhsska Museet i Göteborg. Det var ifrån dessa magasin som Mathsson fick upp ögonen för de funktionalistiska idealen. 

Bruno Mathsson var ständigt fokuserad på en specifik egenskap när han formgav sina möbler och det var att "sitta ska vara organiskt och bekvämt". Kvaliteter hos en möbel som har gett honom stort anseende och berömmelse. Mathssons egna ord för sina ergonomiska möbler är; "Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst." Det var först på 1930-talet som han slog igenom och det var 1934 som Mathsson skapade en stol i böjlimmad bok med sadelgjordsklädsel som var kroppsanpassad. Stolen kom att innebära en förnyelse av svensk möbelkonst och formgivaren fick därmed en enskild utställnig på Röhsska i Göteborg - samma museum han en gång i tiden hade lånat tidningarna som fick Mathsson att vilja formge själv. Utställningen bidrog till hans stora genombrott och Mathsson inbjöds att delta i världsutställningen i Paris året därpå. Efter att ha blivit erkänd i Sverige blev Bruno Mathsson snart även uppmärksammad internationellt i USA och Japan.

Idag fortsätter företaget att tillverka Bruno Mathssons många livsverk och designikoner och tillsammans bildar de ett rikt kulturarv. Hans möbler framstår som evigt unga och betraktas både som konst och bruksföremål. Samtidigt som möblerna ställs ut på berömda museum världen över uppfattas hans möbler som moderna, vackra och funktionella än idag. Bruno Mathsson står bakom tidlösa designklassiker som bordet "Superellips" som han formgav gemensamt med Piet Hein, fåtöljen "Jetson" i skinn eller lin, vilstolen "Eva" som namngavs efter en journalist på DN och den stoppade loungestolen "Pernilla" som är namngiven efter hans fru. I utställningen finner ni en uppsjö av hans verk, välkomna in för att inspireras!


Läs mer
Stäng
Sortera:
0
Jetson 69 Flax
Bruno Mathsson International
9959 kr 11190 kr
0
Jetson 69 Svart
Bruno Mathsson International
9256 kr 10400 kr