Fri frakt      Auktoriserad återförsäljare

Logga in
Registrera
Skapa ett konto på Sköna Rum.

Skultuna

Skultuna Messingsbruk är ett svenskt designföretag som tillverkar metallföremål av högsta kvalitet. De har under sina fyra sekel varit ett svenskt nav för formgivning, pionjärer för svensk design och kan stoltsera med att än idag vara kunglig hovleverantör. Skultuna har utöver sin heminredningskollektion också en kollektion med modeaccessoarer.

Verksamheten grundades år 1607 av Kung Karl IX och är idag ett av världens äldsta och fortfarande aktiva mässingsbruk och företag. I beredarverkstaden tillverkade man ljusstakar, krukor, skålar, väggplåtar mm. av mässingsplåt och i krongjutarverkstaden tillverkades bland annat mortlar, klockor, ljusstakar och ljuskronor. I våra svenska kyrkor kan man fortfarande hitta ljuskronor och dopfuntar som är gjorda av Skultuna, där den äldsta kända ljuskronan hänger i Vårfrukyrkan i Enköping som tillverkades år 1619.

År 1896 anställdes Carl Hjalmar Norrström vid bruket som konstnärlig ledare, där han bidrog till att Skultuna fick flera prestigefyllda utmärkelser för bästa design vid världsutställningarna i både Stockholm och Paris. Sedan dess har de arbetat med formgivare som Pierre Forsel och mer nutida även med GamFresci, Thomas Sandell, Monica Förster, Lara Bohinc och Koivisto Rune mfl. Varmt välkommen in till oss på Sköna Rum för att få mer inspiration kring Skultunas tidlöst vackra utbud!

Läs mer
Stäng
Sortera: